Soepen

BELGISCHE UIENSOEP                                                                                          

Ingrediёnten: 4 personen                                             

500 gram uien in ringen gesneden
1 eetlepel roomboter
2 eetlepels boekweitmeel
8 dl. warm water met een dessertlepel Keltisch zout
1 flesje donker Belgisch bier
naar smaak zout en versgemalen peper
4 stukjes glutenvrij brood
200 g geraspte jong belegen kaas

Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien onder af en toe roeren ongeveer een half uur op een zeer laag vuur. Voeg de bloem toe, roer het geheel ongeveer een minuut om en voeg de warme water toe. Breng de soep aan de kook.
Na 10 minuten het bier toevoegen en laat alles nog enige minuten zachtjes koken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep de soep in ovenbestendige kommen en leg in iedere kom een stuk stokbrood, belegd met geraspte kaas.
Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en serveer direct.

 

FRANSE UIENSOEP

Ingrediёnten: 4 personen

500 gram gesneden uien
1 teentje uitgeperste knoflook
2 takjes verse gesneden tijmblaadjes
100 ml witte droge wijn
8 dl. warm water met 1 volle lepel Keltisch zeezout
2 eetlepels boekweitmeel
4 sneetjes glutenvrij brood
125 gram gemalen Gruyere
1 eetlepel roomboter +1 theelepel gemalen zwarte peper

De bereidingswijze is dezelfde als bij de Belgische uiensoep.

 

GRONINGSE UIENSOEP

Ingrediёnten: 4 personen

25 gram roomboter
2 grote uien in ringen gesneden
2 teentjes fijngehakte knoflook
3 eetlepels boekweit- of havermeel
750 ml water met 1 eetlepel Keltisch zeezout
2 eetlepels Groningse grove mosterd
2 eetlepels room
vers gemalen zwarte peper

Verhit de boter en fruit hierin de uit 5 minuten aan.

Voeg de knoflook en meel toe en bak even kort mee.
Roer het water erdoor en breng alles aan de kook.

Laat de soep op zacht vuur 20 minuten doorkoken.
Breng op smaak met zout, peper en roer de mosterd door de soep.
Roer de grove mosterd en room door de soep.

Lekker met warm knapperig knoflook brood.

Variatietip: Vervang de uien door zoete ui. Geeft net weer een iets andere smaak.