Sauzen

TOMATENKETCHUP                                                                                           

Ingrediёnten: voor ca 1 liter

1 gesnipperde rode ui
2 fijn gesneden teentjes knoflook
600 gram in stukjes gesneden tomaten
75 ml tomatenpuree
1 eetlepel berghoning of 1 winterwortel geraspt
60 ml rode wijnazijn
1 theelepel Keltisch zeezout
gemalen zwarte peper
chili vlokken of chili poeder

Extra vièrge olijfolie om in te bakken

Fruit de ui met de knoflook in een pan met een ruime hoeveelheid  olijfolie.

Zet het vuur zacht, voeg de tomaten, tomatenpuree, honing of winterwortel, snuf zout, klein snufje gemalen chili vlokken en rode wijnazijn toe. Goed doorroeren en op een zacht vuur een uurtje laten pruttelen.

De saus gaat zo indikken en wordt een tikkeltje stroperig.

Pureer de saus na een uur fijn met een staafmixer tot een ketchup. Breng op smaak met peper en zout.

Bewaar de ketchup in een goed afgesloten pot in de koelkast en dan is deze ongeveer 2 weken houdbaar.